• Τόπος διεξαγωγής

  Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) Α.Π.Θ.

   

 • Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής

  Βασίλειος Πανουτσακόπουλος

 • Κεντρικός Ομιλητής

  At L. Hof

 • Μήνυμα οργανωτικής Επιτροπής

«Μετά την επιτυχή διοργάνωση του επετειακού 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εμβιομηχανικής για την συμπλήρωση 10 χρόνων συνεδριακής δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής (ΕΛΕΜΒΙΟ) το 2016 στην Αθήνα, έχουμε την τιμή να σας υποδεχτούμε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδρίο Εμβιομηχανικής με Διεθνή Συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2018. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.

Συνεχίζοντας την συστηματική διεξαγωγή των Συνεδρίων Εμβιομηχανικής ανά διετία, το 8ο Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στις εγκαταστάσεις του Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διεξαγωγή του 8ου Συνεδρίου Εμβιομηχανικής στον ίδιο χώρο και σε συνέχεια του 1st International Summer School on Movement Science, όπως επίσης και οι προγραμματισμένες προσκεκλημένες διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες, παρέχουν την πεποίθηση για την επίτευξη άρτιας διοργάνωσης και υψηλού επιπέδου ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων για τα τρέχοντα ζητήματα στο πεδίο της Εμβιομηχανικής.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής κ. At L. Hof του Πανεπιστημίου Groningen της Ολλανδίας με τίτλο “Balance during movement”, με έμφαση στην επεξήγηση της συνδυαστικής επίδρασης της θέσης του κέντρου μάζας σώματος με την ταχύτητα κίνησής του στην ισορροπία του ανθρώπινου σώματος (extrapolated center of mass), με ενδεικτικά παραδείγματα στη διατάραξη της ισορροπίας κατά την βάδιση ή κατά την βάδιση με προσθετικό μέλος. Προσκεκλημένος επίσης ομιλητής είναι ο Καθηγητής κ. Αδαμάντιος Αραμπατζής από το Τμήμα Training and Movement Sciences του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου με αναφορά σε καινοτόμες προσεγγίσεις και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση εξειδικευμένου προγράμματος αντιμετώπισης του πόνου στις κατώτερες μοίρες της σπονδυλικής στήλης. Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι και η κ. Έφη Μπάσδρα από την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με ολοκληρωμένη επιστημονική αναφορά στις νεότερες απόψεις γύρω από την επίδραση των μηχανικών δυνάμεων στην ομοιοστασία κυττάρων και ιστών και την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη συγκεκριμένων παθοφυσιολογιών του οργανισμού .

Στις στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου θα αναφερθούν μεταξύ άλλων η συμβολή της Εμβιομηχανικής της αποκατάστασης στον κλινικό συλλογισμό που είναι απαραίτητη μεθοδική εργασίας για φυσικοθεραπευτές, η συμβολή της Εμβιομηχανικής των Βιοϋλικών με καινοτόμες προσεγγίσεις και μεθόδους στις επιστήμες υγείας όπως νανοσύνθετα υλικά και rapid prototyping, καθώς και η χρήση της υπολογιστικής και πειραματικής εμβιομηχανικής με πεπερασμένα στοιχεία στον εξατομικευμένο σχεδιασμό υποδημάτων, όπως και στην επιστήμη της οδοντιατρικής.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεων έπειτα από διαδικασία κρίσης. Ιδιαίτερες συνεδρίες έχουν αφιερωθεί, μεταξύ άλλων, στην Εμβιομηχανική των Βιοϋλικών, στην Υπολογιστική Εμβιομηχανική, σε Εμβιομηχανικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αμαξιδίου και λοιπές εφαρμογές και αναλύσεις σε ΠαραΟλυμπιακούς αθλητές, στην Εμβιομηχανική της Αποκατάστασης και του Νευρομυϊκού ελέγχου, στην ανάλυση βάδισης παιδιατρικών περιστατικών, κ.α.

Ολοκληρώνοντας, θα διεξαχθεί και ο καθιερωμένος διαγωνισμός Νέων Ερευνητών, με την τελετή βράβευσης που ολοκληρώνει το εκάστοτε Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ. Η ΕΛΕΜΒΙΟ, πιστή στις αρχές της για την υποστήριξη και προαγωγή των νέων ερευνητών, κάλεσε νέους ερευνητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές/τριες) να υποβάλλουν προς κρίση τις περιλήψεις προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων και να θέσουν υποψηφιότητα για τα βραβεία μετά χρηματικού επάθλου €100,00 που θα απονεμηθούν στις δύο (2) καλύτερες προφορικές παρουσιάσεις Νέων Ερευνητών (υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών), στην καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση και στην καλύτερη παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Το 20% των εργασιών που θα παρουσιαστούν αφορούν το διαγωνισμό Νέου Ερευνητή!

Το 8ο Συνέδριο ΕΛΕΜΒΙΟ αποτελεί σημείο συνάντησης προκειμένου να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας στις τρέχουσες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της Εμβιομηχανικής και να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της Εμβιομηχανικής στη χώρα μας. Καλή διαμονή στη Θεσσαλονίκη και προσβλέπουμε στην ενεργή συμμετοχή σας στις εργασίες του Συνεδρίου!

This post is also available in: Αγγλικα